Indian Army Static GK MCQs Question Part-5

By | November 28, 2021

Static GK MCQs Question Part-5/Static GK Question With Answer / Static GK Question 2022/ Static GK MCQs Question 2022/ Static GK MCQs Question With Answer/ Static GK Question For Army Exam/ Static GK Question SSC GD

1. कामाख्या मंदिर भारत के किस आधुनिक राज्य में स्थित है? In which modern state of India is the Kamakhya Temple located?

  1.   बिहार Bihar
  2.  मेघालय Meghalaya
  3.  मणिपुर Manipur
  4.  असम Assam

2. अंकोरवाट मंदिर में स्थापित मूर्ति है?

The idol installed in the Angkor Wat temple is?

  1.  महात्मा बुध Mahatma Budh
  2.  तीर्थकर pilgrim
  3.  हिंदू देवताओं की of Hindu gods
  4.  कंबोडियन नरेश योगी Cambodian King Yogi

3. मशहूर लिंगराज मंदिर किस शहर में स्थित है?

In which city is the famous Lingaraja temple located?

  1.  भोपाल Bhopal
  2.  भुवनेश्वर Bhubaneswar
  3.  कोलकाता Kolkata
  4.  उज्जैन Ujjain

4. निम्नलिखित मठों में से कौन सा मठ सिक्किम में स्थित है? Which of the following monasteries is located in Sikkim?

  1.  रूपटेक ruptec
  2.  क्ये kye
  3.  हेमिस hemis
  4.  ताबो Tabo

Static GK :- Click

5. माउंट आबू के दिलवाड़ा मंदिर किस धर्म से संबंधित है? Dilwara Temple of Mount Abu is related to which religion?

  1.  बौद्ध धर्म Buddhism
  2.  जैन धर्म Jainism
  3.  सिख धर्म Sikhism
  4.  हिंदू धर्म Hindu Religion

6. अमरनाथ गुफा स्थित है?

Amarnath cave is located?

  1.  उत्तराखंड Uttarakhand
  2.  हिमाचल प्रदेश Himachal Pradesh
  3.  जम्मू कश्मीर Jammu and Kashmir
  4.  असम Assam

Geography GK :- Click

7. महाकालेश्वर मंदिर स्थित है?

Where is the Maha Kaleshwar Temple located?

  1.  उज्जैन में in Ujjain
  2.  भुनेश्वर में in Bhubaneswar
  3.  तजावूर में in Tjavoor
  4.  नासिक में in Nashik

8. बद्रीनाथ धाम कहां स्थित है?
Where is Badrinath Dham situated?

  1.  हिमाचल प्रदेश Himachal Pradesh
  2.  उत्तराखंड Uttarakhand
  3.  जम्मू-कश्मीर Jammu and Kashmir
  4.  उत्तर प्रदेश Uttar Pradesh

History GK :- Click

9. भारत में ‘तट मंदिर’ कहां स्थित है?

Where is the ‘Coast Temple’ located in India?

  1.  कांचीपुरम Kancheepuram
  2.  चेन्नई Chennai
  3.  सारनाथ Sarnath
  4.  महाबलीपुरम Mahabalipuram

10. मीनाक्षी मंदिर कहां अवस्थित है?

Where is the Meenakshi Temple located?

  1.  काशीपुर में in kashipur
  2.  तिरुपति में in Tirupati
  3.  मदुरै में in madurai
  4.  इनमें से कोई नहीं

Polity Gk :- Click

11. महाबलीपुरम में पंच रथों का निर्माण किस राजवंश ने करवाया था? Which dynasty built the Pancha Rathas at Mahabalipuram?

  1.  चोल Chola
  2.  चेर Cher
  3.  सातवाहन Satavahana
  4.  पल्लव Pallava

12. अढाई दिन का झोपड़ा का निर्माण किसने करवाया? Who built the two-and-a-half-day hut?

  1.  इल्तुतमिश Iltutmish
  2.  रजिया सुल्तान Razia Sultan
  3.  कुतुबुद्दीन ऐबक Qutubuddin Aibak
  4.  बलबन balban

Science GK :- Click

13. अमृतसर स्थित स्वर्ण मंदिर किसने बनवाया? Who built the Golden Temple in Amritsar?

  1.  अर्जुन देव Arjun Dev
  2.  रामदास Ramdas
  3.  हरगोविंद Hargobind
  4.  तेग बहादुर Tegh Bahadur

14. चामुंडा मंदिर कहां स्थित है?

Where is Chamunda Temple located?

  1.  हिमाचल प्रदेश Himachal Pradesh
  2.  जम्मू कश्मीर J & k
  3.  राजस्थान  Rajasthan
  4.  उत्तर प्रदेश Uttar Pradesh

15. एलोरा में गुफाएं और शेलकृति मंदिर है?

Does Ellora have caves and rock sculptures?

  1.  बौद्ध और हिंदू Buddhist and Hindu
  2.  बौद्ध और जैन Buddhist and Jain
  3.  हिंदू और जैन Hindu and Jain
  4.  हिंदू बौद्ध और जैन Hindu Buddhist and Jain

16. दक्षिणेश्वर मंदिर कहां स्थित है ?

Where is Dakshineswar Temple located?

  1. कोलकाता Kolkata
  2.  हैदराबाद Hyderabad
  3.  चेन्नई Chennai
  4.  मैसूर Mysore

17. दिल्ली में स्थित जामा मस्जिद का निर्माण किसने करवाया? Who built the Jama Masjid located in Delhi?

  1.  अकबर Akbar
  2.  शाहजहां shahjahan
  3.  शेरशाह  Sher Shah
  4.  हुमायूं Humayun

18. सांची का महान स्तूप स्थित है?

Where is the Great Stupa of Sanchi located?

  1.  उत्तर प्रदेश Uttar Pradesh
  2.  मध्य प्रदेश Madhya Pradesh
  3.  अरुणाचल प्रदेश Arunachal Pradesh
  4.  आंध्र प्रदेश Andra Pradesh

19. जलियांवाला बाग कहां स्थित है?

Where is Jallianwala Bagh situated?

  1.  चंडीगढ़ Chandigarh
  2.  अमृतसर Amritsar
  3.  जालंधर Jalandhar
  4.  अंबाला Ambala

20. विश्व विख्यात रॉक गार्डन कहां स्थित है?

Where is the world-famous Rock Garden located?

  1.  कोलकाता Kolkata
  2.  जयपुर Jaipur
  3.  चंडीगढ़ Chandigarh
  4.  बेंगलुरु Bangalore

21. शेरशाह का मकबरा कहां स्थित है?

Where is the tomb of Sher Shah located?

  1.  दिल्ली Delhi
  2.  सासाराम sasaram
  3.  लाहौर Lahore
  4.  अजमेर Ajmer

22. प्रसिद्ध पिंजौर गार्डन कहां स्थित है?

Where is the famous Pinjore Garden located?

  1.  चंडीगढ़ Chandigarh
  2.  बंगलुरु से from Bangalore
  3.  None of these
  4. नई दिल्ली New Delhi

23. पर्वत नगर मसूरी किस राज्य में स्थित है?

In which state is the mountain town Mussoorie located?

  1.  उत्तर प्रदेश Uttar Pradesh
  2.  उत्तराखंड Uttarakhand
  3.  हिमाचल प्रदेश Himachal Pradesh
  4.  मध्य प्रदेश Madhya Pradesh

24. विवेकानंद रॉक मेमोरियल कहां स्थित है?

Where is Vivekananda Rock Memorial located?

  1.  लद्दाख Ladakh
  2.  कन्याकुमारी Kanyakumari
  3.  अंडमान Andaman
  4.  श्रीनगर Srinagar

25. निम्नलिखित में से कौन सा मध्य प्रदेश का एक विरासत स्थल है? Which of the following is a heritage site of Madhya Pradesh?

  1.  हंपी Hampi
  2.  लेपाक्षी lepakshi
  3.  भीमबेटका bhimbetka
  4.  सासाराम sasaram

26. बुलंद दरवाजा कहां स्थित है?

Where is Buland Darwaza located?

  1.  दिल्ली में in Delhi
  2.  लखनऊ में in Lucknow
  3.  मेरठ में in Meerut
  4.  फतेहपुर सीकरी में in Fatehpur Sikri

27. अकबर का मकबरा कहां स्थित है?

Where is Akbar’s tomb located?

  1.  आगरा  Agra
  2.  दिल्ली Delhi
  3.  फतेहपुर सीकरी Fatehpur Sikri
  4.  सिकंदरा Sikandra

28. जहांगीर का मकबरा कहां पर स्थित है?

Where is the tomb of Jahangir located?

  1.  आगरा में in Agra
  2.  दिल्ली में in Delhi
  3.  लाहौर में in lahore
  4.  कश्मीर में  in Kashmir

29. गोलकुंडा किला किस राज्य में स्थित है?
In which state is the Golconda Fort located?

  1.  तेलंगाना Telangana
  2.  गुजरात Gujarat
  3.  आंध्रप्रदेश Andra Pradesh
  4.  कर्नाटक Karnataka

30. ‘शाहजहांबाद’ कहां पर स्थित है?
. Where is ‘Shahjahanabad’ situated?

  1.  दिल्ली में in Delhi
  2.  आगरा में in Agra
  3.  अजमेर में in Ajmer
  4.  लाहौर में in lahore

Leave a Reply

Your email address will not be published.